Webmastertaken en -instructie

Algemene info

  • Ik zal deze handleiding nog verder aanvullen/wijzigen. Pas nadat ik een deel van de nog aan te leveren content op de site gezet heb zal deze instructie pagina af zijn en kan ik de site daarna opleveren want dan weet ik pas of de site “het houdt” wanneer ie gevuld wordt met echte content.
  • Zoals je weet vergt het kunnen vullen en up to date houden van een website altijd wat oefening. Dat is helaas bij deze website vast niet anders. Ik heb er bij de bouw van de website zoveel mogelijk aan gedaan om het aantal onhandigheidjes zo klein mogelijk te maken en bovendien deze handleiding zo uitgebreid en duidelijk mogelijk te maken maar realiseer me dat ik hier vast niet 100% in geslaagd ben. Heb je vragen dan kun je mij het beste een printscreen mailen zodat ik direct zie wat er aan de hand is.
  • Het laden van Oxygen gaat tergend traag in de browser die jij gebruikt (Chrome/Safari/Edge?), excuses hiervoor, maar er is goed nieuws, er is 3 september een alpha versie van Oxygen 3.9 uitgebracht waarvan gezegd wordt dat dat het het snelheidsprobleem oplost. Het is zoals gezegd een alpha versie, leuk om wat mee te testen maar ongeschikt voor klant websites, dus nu nog even wachten totdat er een of meerdere beta's geweest zijn en uiteindelijk de production versie van 3.9 gearriveerd is. Ik schat dat dat 1,5 maand duurt. Dit probleem is voor een groot deel trouwens wel op te lossen maar dan moet je wel een extra browser willen installeren. Met de Firefox Webdeveloper browser is de laaddtijd de helft, dus dat scheelt heel veel.
  • Opmaak van elementen kun je aanpassen maar wees hier terughoudend mee. (De mogelijkheid om de opmaak aan te passen “komt mee” met de optie “Wijziging op ID level toestaan", die ik jou heb moeten geven want als je geen wijzigingen op ID level zou kunnen doen kun je bijvoorbeeld geen paragraaf titels toevoegen.)
    Gelukkig kun je niet per ongeluk de stijl aanpassen, dus als je de kleur van een button aanpast verandert dat niet direct op alle andere buttons op de site.
  • Formulieren aanmaken komt te weinig voor, valt buiten takenpakket webmaster.
  • Om te voorkomen dat ik per ongeluk een css class aanpas terwijl ik in feite een id wil aanpassen gebruik ik de Class clock mogelijkheid die we te danken hebben aan de Hydrogen pack plugin. Daarmee voorkom ik dat ik bijvoorbeeld alle knoppen over de gehele website een andere stijl geef terwijl ik alleen 1 enkele knop wil aanpassen. Als ik een stijl toch wil aanpassen, klik ik gewoon op unlock.

Nieuw wachtwoord instellen

Foto's uploaden (Hoe voorkom je een bestandsgrootte van 1 MB of nog veel meer..)

Vergeet afbeeldingen die je upload niet bij te snijden, een breedte van 1400px voor een featured image is meer dan voldoende. Ook moeten afbeeldingen gecomprimeerd worden in je fotobewerkingsprogramma, weet je die functie niet te vinden gebruik dan bijvoorbeeld https://imagecompressor.com/nl/. Doe je dat niet dan wordt de website traag, daardoor slecht bruikbaar en slecht vindbaar.

Titel van een pagina aanpassen

De Oxygen editor hoeft hiervoor niet geopend te worden, je kunt de titel van de pagina aanpassen via de bekende WordPress link ‘Bewerken’ (of de link ‘Snel bewerken’).

Hero afbeelding van een pagina aanpassen

Voor het toevoegen/wijzigen van de afbeelding die op de achtergrond van de pagina titel te zien hoef je de Oxygen editor niet in. De afbeelding is namelijk de "featured image" van de WordPress page, en die vind je aan de rechterkant na het openen van de pagina.

Een hero afbeelding toevoegen

Een Vacature, Nieuws, Ervaring etc toevoegen

We werken met de volgende soorten "posts":

  • Een activiteit (een "Overige activiteit" is geen post maar een element op de pagina Activiteiten)
  • Een teamlid
  • Een vacature
  • Een nieuwsartikel
  • Een ervaring met Outdoorcare
  • Een praktijkvoorbeeld.

Het toevoegen van zo'n "post" is iets wat je het vaakst zult doen. Om deze reden heb ik het aanmaken en aanpassen van posts extreem vereenvoudigd en dus zoveel mogelijk voor zichzelf sprekend gemaakt. Je vult alle velden in en aan de rechterkant van je scherm voeg je tevens een featured image toe. Oxygen editor niet nodig dus.

Nieuwe Pagina maken of een bestaande pagina aanpassen

Meestal zul je een nieuwe “Post” willen toevoegen of wijzigen (zie de taak hierboven), het kan ook voorkomen dat je een “Page” wilt toevoegen. Een pagina moet vaak ook een knop krijgen in een van de menu’s op de website, dus zodra je een pagina aangemaakt hebt moet je ook de bijbehorende menu knop gaan maken, zie hiervoor een beschrijving verderop in deze handleiding.

Je opent een bestaande pagina in Oxygen door links bovenin je scherm op de Blauwe Knop te klikken. Je kunt ook ‘Edit with Oxygen’ klikken, ook dan zal de Oxygen Editor geopend worden. Nou ja, na eventjes wachten dan...

Voor vacatures, team en nieuws heb je een "dynamische pagina". Dat betekend dat deze pagina's worden gevuld met de content die je invoert in de bijbehorende posts, dus als je een teamlid toevoegd of verwijderd komt zal ie automatisch aan de team pagina worden toegevoegd of verwijderd worden.

Omdat de webmaster deze pagina's niet handmatig hoeft te onderhouden heb ik ze daarom maar voor de webmaster onaanpasbaar gemaakt.

 

Een pagina met relevante links maken

Het relevante links menu aanmaken

Relevante links maak je eenvoudig aan in een menu. Maak onder de knop Weergave een nieuw menu aan en voeg je relevante links toe.

Je maakt dus een menu aan met de titel "Relevante links pagina X", voor X gebruik je de pagina naam.

De pagina aanmaken

Als er relevante links moeten (kunnen) verschijnen bekijk je onderstaande afbeeldingen maar je mag ook onderstaande opsomming lezen:

  1. Maak een pagina aan.
  2. In de pagina-bewerken omgeving, dus nog niet in de Oxygen Editor, vink je de checkbox "Relevante links" aan.
  3. Klik eerst op de blauwe Publiceren knop, doe dat 2 keer (als je 1 keer klikt blijft het een 'concept')
  4. Klik daarna op de Wordpress knop, je ziet dat de nieuwe pagina is toegevoegd, nu kun je 'm gaan aanpassen.
  5. Klik op "Edit with Oxygen", de Oxygen editor opent zich (na lang wachten dus)
  6. Voeg het reusable element “Pagina gedeelte. Linkerkant menu met Relevante links. Rechterkant een tekst” toe, de "editable" versie, dus niet de "single" versie.
    Er verschijnen nu twee kolommen. In de linkerkant zie je het blok met de Relevante links, kies in het menu element het juiste menu met de relevante links. Aan de rechterkant zie je een kolom waar alvast een H2 header in zit en daaronder een rich text element.
  7. Pas de header en de rich content aan. Uiteraard kun mag je ze ook verwijderen en andere elementen toevoegen.
  8. Voeg eventueel een nieuwe sectie toe. Dat doe je wanneer je niet alleen aan de rechterkant van het relevante links blok content wilt hebben staan maar ook eronder.

Als de pagina die je gemaakt hebt scherm-breed wordt weergegeven weet je dat je bent vergeten om het maken van een pagina te beginnen met het toevoegen van een sectie.

Een pagina zonder relevante links maken

Je begint met een Sectie die je vindt onder de tab Basis, of je kiest voor een wat smallere sectie die je vindt onder de tab Reusable. Vervolgens plaats je daarin een Heading element, of een rich text element of wat dan ook, daar gaat de volgende paragraaf over.

 

Content toevoegen aan pagina's

Een pagina kun je vullen met een paragraaf titels, een paragraaf teksten, video's en afbeeldingen. In de uitleg-video die hieronder staat laat ik je zien dat als je op Add klikt eerst een Sectie moet gaan toevoegen, daarna plaats je daarin (dus niet er onder) bovengenoemde content.

Wat voor soort elementen je in een sectie kunt plaatsen

Binnen een sectie element kun je onderstaande elementen toevoegen, meestal zijn het elementen die ik alvast de juiste instellingen heb gegeven, en soms bestaan ze zelfs uit meerdere elementen, ik heb ze opgeslagen voor hergebruik, vandaar de naam; 'Reusable element'.

Je vindt ze logischerwijs in de tab Reusable, die tab zit aan de linkerkant van je beeldscherm onder Add.

Een reusable part (of een element) plaats je in de sectie, en dus niet er onder, op zich logisch maar je moet het even weten.
Om dat te doen selecteer je de section and voeg je bijvoorbeeld de video toe met de blauwe Add knop, dan zit ie daadwerkelijk in de sectie.

Sectie element

Misschien weet je al dat een HTML section element een 'container' is die je nodig hebt om andere HTML elementen in te kunnen zetten. Een section is er voor om content te groeperen. Per groepje, meestal zit daar in ieder geval een heading in, gebruik je dus een section.
Op de homepage van Outdoocare gebruiken we het meeste sections, een stuk of 8.

Hoe je er voor zorgt dat een sectie breed, smal of extra smal wordt

Rich text element

Tekstblok met de welbekende editor knoppen om bijvoorbeeld links in de tekst te kunnen maken naar andere delen van de website of naar andere websites.

De css class 'niet-volledige-breedte' is max 848 px breed, wordt gebruikt bovenaan de pagina’s Team en Aanmelden.

 

Afbeelding element

Gebruik bij voorkeur de afbeelding die je vindt in de tab Reusable dan heb je er meteen een vaste witruimte boven en onder, dus beter dan ikzelf gedaan heb met de afbeeldingen in deze handleiding, daar zie je als je goed kijkt dat er variatie bestaat.

Video element

Kies de Video in de tab 'Reusable', dan heb je direct het video element te pakken met de juiste settings. Er is dus ook een andere "video" die je niet moet gebruiken, die staat in de elements tab.
(Ik had het video element graag niet ook in de tab Elements hebben staan om verwarring te voorkomen. Dit is helaas niet mogelijk omdat het reusable element dan niet verwijderbaar is, ik heb geklaagd hierover bij de Oxygen ontwikkelaars, hopelijk doen ze er wat mee.)

Foto caroussel

Kies ook hier weer een element uit de Reusable tab, in dit geval de Foto carrousel.

Daarin moet je ook aangeven van welke Post er foto's getoond moeten worden.

Paragraaf titel

Heading toevoegen doe je dat via Add en dan te kiezen voor het element Heading.

Beginnen met een heading?
Als je een H3 gebruikt bovenin een content vak zal er waarschijnlijk ongewilde ruimte ontstaan (als de h3 onder een voorgaande paragraaf moet wil je juist wel dat er ruimte boven zit, vandaar dat ik ‘m niet overal weg zou willen halen), geef in de id aan bij padding top 0 px. Je hebt dan dus een header element nodig. Mocht deze uitleg onduidelijk zijn, kijk dan op de pagina Tijdelijk verblijf logeren daar wordt begonnen met een H3 dus dat is een mooi voorbeeld.

Een kopie maken van een bestaande pagina

Is er een bestaande pagina die je exact wilt namaken begin dan bij voorkeur niet vanaf 0 met bouwen maar kopieer en plak de elementen van de oude pagina naar de nieuwe pagina. In de video zie je dat je daarvoor alleen de elementen even moet copy pasten. Dat ik daarvoor telkens op mijn toetsenbord klik op Ctrl C en, om te plakken, op Ctrl V zie je niet in de video. Maar je kent kopieeren en plakken via sneltoetsen van bijvoorbeeld teksten in Word kopieeren en plakken, dat werkt dus net zo!

Veelgestelde vragen toevoegen

Veelgestelde vragen toevoegen aan de homepage

Veelgestelde vragen toevoegen aan de pagina Veelgestelde vragen

De veelgestelde vragen die alleen op de pagina Veelgestelde vragen getoond moeten worden werkt precies hetzelfde, je plakt ze in de daarvoor bestemde velden in de pagina Veelgestelde vragen.

Foto's voor in een foto carrousel toevoegen

Voeg, onder de knop Slides, een nieuwe slide toe en voeg daar de afbeeldingen toe.

Op de activiteiten pagina worden in feite ook foto carrousels gebruikt, die zijn echter zoals dat te zien is anders van opzet.

Menu's en menu items toevoegen

Een pagina met relevante links gebruikt een menu. Hoe je zo'n menu aanmaakt en er menu items aan toevoegt laat ik dan ook zien in die paragraaf, dus de paragraaf over het maken van een pagina met Relevante links.

Ons adres

Welenmosweg 1
7548 RT Boekelo
Open in Google maps
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram